AJUDA A MILLORAR LA QUALITAT DE VIDA DE LES PERSONES AFECTADES PER L'ELA

QUÈ ÉS L'ESCLEROSI LATERAL AMIOTRÒFICA?

L'ELA és una malaltia neurodegenerativa molt greu i actualment no té cura. Afecta les neurones motores, implicant problemes molt greus a nivell de mobilitat, capacitat de parla, capacitat de deglució i respiració. En alguns casos, també es pot presentar afectació a nivell congnitiu i/o conductual. Generalment avança ràpidament, provocant un total grau de dependència. Afecta principalment a persones d'entre 40 i 70 anys però pot afectar persones de totes les edats (la Fundació Miquel Valls ha atès apersones a partir dels 25 anys). En general, l'esperança de vida de les persones afectades d'ELA és de 2 i 5 anys després del diagnòstic, tot i que en algunes és més elevada.

La malaltia suposa molts canvis a tots els nivells, que impliquen moltes necessitats a molt curt termini. Sovint la família es troba superada per la situació, difícilment assumible en molts casos.

En un 5-10% dels casos la malaltia té un origen hereditari (ELA familiar), mentre que el 90-95% restant són casos d'ELA esporàdica. No se'n coneix la causa però es creu que és multifactorial, amb factors genètics, metabòlics i ambientals relacionats.

S'estima que unes 400 persones viuen afectades d'ELA a Catalunya, 4000 a l'estat espanyol i 400.000 a nivell mundial.

A falta d'un tractament curatiu, l'atenció integral per un equip multidisciplinari especialitzat és la millor eina que tenim a l'abast per millorar la qualitat de vida de les persones afectades d'ELA i les seves famílies i, a més, diversos estudis han demostrat que contribueix a allargar l'evolució de la malaltia.

        

Aquest lloc web utilitza cookies per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús, descrit a la nostra Política de Cookies.        
 Mes informació         X Tancar